מה זה שאולין קונג פו? איפה ומתי זה התחיל? איפה אפשר ללמוד?
שאולין קונג פו הוא אחד מכמה סוגים של קונג פו סיני. זהו סוג אחד של קונג פו מבין סגנונות רבים ושונים של אומנויות לחימה אשר טוענים לקשר עם מקדש שאולין האגדי, בו לפי הסיפורים היו עשרות רבים של מומחים לשיטות לחימה סיניות קונג פו שונות. המקדש האגדי הממוקם ליד העיר ג’נגג’ואו, במחוז הנאן בסין.
על מקום הולדתו של מנזר שאולין
מקדש שאולין, אשר נוסד במאה ה-5 לספירה, התפרסם בשל השתייכותו לאומנויות הלחימה, עם סוג אומנויות הלחימה הסיניות שכונו אמנויות לחימה “חיצוניות” (שאולין), בשונה מאומנויות לחימה סיניות “פנימיות” (Wudang – וודאנג).
ההבחנה בין קונג פו פנימי לחיצוני היא מעין טיעון אשר יש בו המון דיונים בקהילת אומנויות הלחימה בסין באותה התקופה בנוגע לשאלה האם יש להתמקד רק בשליטה בטכניקות הפיזיות הקשורות לאמנויות לחימה או גם בשליטה ביכולות המיוחדות של האדם עצמו, כמו לדוגמא ‘קשר ושימוש עם הצ’י’, או כוח החיים, כביכול.
כיצד התפרסם שאולין קונג פו ברחבי העולם
קונג פו התפרסם ברחבי העולם במיוחד החל בשנת 1972, לאחר שהושקה בארה”ב סדרת טלוויזיה האמריקאית באותו השם, בכיכובו של השחקן האמריקני דיוויד קרדין. סדרה זו שודרה כמובן בכל העולם אחרי הפקתה בארה”ב. במרכז הסדרה שהתרחשה במערב הישן של ארה”ב, דיוויד קאראדין, בתפקיד של נזיר שאולין, קוואי צ’אנג קיין, גילם דמות מנומסת וצנועה אשר, כמאסטר בקונג פו, הייתה מסוגלת גם להדהים בשליטה בגופו להגנה עצמית, אבל נקטה בכך רק כאשר יש לא הייתה אפשרות אחרת.
למרות היותו לכאורה מאסטר באומנויות לחימה “חיצוניות” (שאולין), דמותו של הלוחם-נזיר בתכנית טלוויזיה זו התגלתה כמאסטר באומנויות לחימה “פנימיות” (וודאנג), וזה גם מה שנתן לסדרה באופן כללי – ודיוויד קרדין במיוחד – ביקורות נלהבות, שכן האיפוק העצמי המכבד של קוואי צ’אנג קיין עמד בניגוד כה חד לחוסר האיפוק העצמי של הקאובוי האמריקאי הטיפוסי הקולני והמתקוטט. אומנויות הלחימה של קונג פו מאז הפכו מפורסמות עוד יותר בשל משחקי הווידאו הרבים המוקדשים לתרגול שלה.
בנוסף, הקונג פו התפרסם במערב בזכות הצלחתו של ברוס לי בסרטים אמריקאים שזכו לחשיפה כלל עולמית בשנות ה-70.
ברוס לי למד קונג פו ווינג צ’ון בסין כשהיה נער, במשך מספר שנים בבית הספר של ייפ מאן (אשר הפך לאגדה בעשור האחרון עם סרטיו של דוני יאן). אך ברוס לא השלים את הלמידה של סגנון זה בשל מעברו להתגורר בארה”ב. מאוחר יותר הוא למד גם טאי צ’י ושיטות לחימה אחרות.
קצת היסטוריה על מנזר שאולין
בתקופת שלטונו (1722-1735) של הקיסר יונג-ג’נג (שושלת צ’ינג 1644-1911), נאסר התרגול של כל צורות אומנויות הלחימה.
עם זאת, אומרים כי מנזר שאולין המשיך את התרגול של אומנויות לחימה בסתר, ואף עזר לארגן את המשך ההוראה והתרגול ברחבי סין. בכל מקרה, לאחר נפילת השושלת האימפריאלית האחרונה של סין, אומנויות הלחימה הסיניות פרחו, ומקדש שאולין יכול היה ללמד זאת שוב בגלוי.
אומנויות לחימה נאסרו שוב במהלך מהפכת התרבות של סין (עליית הקומוניזם 1966-76), אך חזרו במהירות לאחר מכן.
וושו (“או-שו”) – WUSHU
וושו היא מערכת קונג פו סינית המורכבת ממגוון שיטות לחימה מסורתיות, שנוצרה בסין בשנות ה-50 של המאה שעברה.
פיתוח ענף הוושו עודד על ידי הממשל הסיני, במטרה הייתה ליצור “מערכת אחת” להצגת הידע הרב הקיים בסין בהקשר לאומנויות לחימה.
מידע נוסף על וושו ומאמנים ברחבי ישראל בלחיצה כאן
מידע מורחב על סוגי קונג פו שונים בלחיצה כאן
סרטונים מומלצים שאולין קונג פו