מה זה אייקידו? איפה ומתי זה התחיל? איפה אפשר ללמוד?

אייקידו היא אומנות לחימה יפנית מסורתית, אשר פותחה בתחילת המאה ה-20, על ידי מייסד האייקידו O’sensei – מוֹרִיהֶיי אוּאֶשִיבָּה.

אייקידו כולל מגוון רחב של טכניקות הגנה עצמית שמקורן בידע הלחימה הקדום של הסמוראים היפניים, וגם טכניקות מקוריות שפיתח או’סנסאיי.

 

קריאה מומלצת:  ראיון ענק מתורגם לעברית מיפנית עם מייסד האייקידו או-סנסיי, משנת 1956

הגנה עצמית באייקידו

 

מי המציא את אומנות האייקידו?

או-סנסיי, מפתח השיטה, הרכיב את האייקידו מתוך שלל שיטות אומנות לחימה יפניות מסורתיות שלמד.
חלק מאותן השיטות והטכניקות שלמד הכילו טכניקות קטלניות, אשר היו בשימוש שומרי הראש של בית המלוכה היפני.

עם הזמן והתפתחותו הרוחנית של מייסד האייקידו, הגישה שהוא בחר להטמיע באייקידו שונה מאומנויות אחרות ובבסיסה פילוסופיה של חיבור ושלום.

אוסנסיי מייסד אייקידו

מפתח האייקידו מוֹרִיהֶיי אוּאֶשִיבָּה (1883-1969) מכונה בקיצור “או-סנסיי” (המורה הגדול).

הוא למד מספר שיטות לחימה יפניות עתיקות לעומק, ולאחר מכן פיתח את השיטה שלו כשהוא אורג יחדיו מגוון טכניקות, מבצע בהן שינויים, פיתוחים והתאמות לתפיסת עולמו.

או-סנסיי האמין שדרך אומנויות הלחימה מובילה לחיים בריאים יותר, בהרמוניה של האדם עם סביבתו ועם עצמו. וכך ככל שהמשיך ולימד את האייקידו, במהלך מספר עשורים, מה שהוא לימד השתנה גם כן, והטכניקות הפכו זורמות יותר וכמה שפחות “נוקשות”.

 

מתי פותחה אומנות האייקידו?

מוריהי אואשיבה (הידוע כ: או-סנסאי), פיתח את האייקידו כשיטה עצמאית בשנות ה-30 של המאה הקודמת.

תרגול אייקידו

ציטוט של אוסנסיי, מוריהיי אואשיבה – מפתח האייקידו:
Move like a beam of light: fly like lightning, strike like thunder, whirl in circles around a stable center

 

במהותה, אייקידו היא אומנות לחימה בה הטכניקות מבוצעות מתוך הגנה עצמית, וכמעט ולא מכילה טכניקות תקיפה, למרות שטכניקות אייקידו יכולות להיות קטלניות, בהתאם לצורת השימוש ורמת היכולת של המבצע.

טכניקות הגנה עצמית באייקידו נועדו להיות מבוצעות בשליטה – המטרה היא ניטרול וריתוק התוקפים עם מינימום פגיעה בהם (או פגיעה לפי שיקול דעת מבצע הטכניקה במידת הצורך).

הטכניקות באייקידו מבוססות על בריחים, הטלות ונעילות מפרקים.

האלמנט המרכזי אליו שואפים באייקידו הוא ניטרול תוקפים מבלי להשתמש בכוח או עם שימוש מינימלי, תוך חיבור לתנועה של התוקף ושימוש במומנטום שהתקיפה עצמה יוצרת על מנת לנטרל את התקיפה.

 

תרגול חרב ומקל באייקידו כלי נשק

מאמרים וכתבות בנושא אייקידו – לחצו כאן

 

האם אייקידו כולל אימון בכלי נשק?

שיעורי אייקידו כוללים שימוש בשלושה כלי נשק יפנים מסורתיים באייקידו:

+ אימון חרב, אשר נקרא אייקיקן (“קן” = חרב) עם חרב עץ “בוקן

+ אימון מקל, אשר נקרא אייקיג’ו (“ג’ו” = מקל באורך בינוני)

+ אימון הגנה עצמית מול תקיפה בסכין קצר (טנטו) וכמובן מול חרב ומקל.

שימוש במקל (ג'ו) להגנה עצמית באייקידו

תרגול עם חרב עץ (בוקן) בשיעורי אייקידו מסורתיים

 

 האם לאייקידו יש סגנונות?

קיימים זרמים וסגנונות שונים באייקידו אשר נוצרו על ידי תלמידים של או’סנסיי אשר פיתחו גישה משלהם.

בין סגנונות האייקידו הדומיננטים (מבחינת כמויות המתאמנים) ניתן למנות את:

אייקיקאי אייקידו
סיידוקאן אייקידו
אייקידו איסתא
קובייאשי אייקידו
אייקידו ריאלי
יושינקאן אייקידו
שודוקאן אייקידו

ארגון “אייקיקאי” הינו הארגון המרכזי לאייקידו ביפן ובעולם, והוא משויך לארגון האב שהוקם על ידי מפתח האייקידו ומנוהל על ידי נכדו כיום (מוריטרו אואשיבה).

גם בישראל הוקם ארגון “אייקיקאי ישראל” מקומי, בתמיכת הארגון העולמי – למטרת קידום האייקידו בישראל ועל מנת לאפשר בחינות לדרגות אייקידו אשר מקבלות את אישור ארגון אייקיקאי העולמי.

הארגון הישראלי הוקם על ידי סנסיי איתן בן מאיר ממועדון האייקידו בתל אביב וזכרון יעקב, סנסיי זאב ארליך ממועדון האייקידו ברחובות, וסנסיי מיילס קסלר מאייקידו תל אביב. בארגון הישראלי חברים כיום עשרות דוג’ואים לאייקידו מרחבי ישראל.

 

חולצות אייקידו

 

ציטוט נוסף של אוסנסיי, מוריהיי אואשיבה – מפתח האייקידו:

Life is growth.
If we stop growing,
technically and spiritually,
we are as good as dead

שיעורי אייקידו מורים

חגורות ודרגות באייקידו: כמה זמן לוקח לקבל חגורה שחורה או דרגה באייקידו?

חגורה שחורה באייקידו מגיעה בדרך כלל לא לפני 4-5 שנים של אימוני אייקידו רצופים. אפשר לומר שזו התקופה “המינימלית” בדרך כלל, אבל כמובן שזה יכול להיות יותר, בהתאם לרמת ההשקעה וההתמדה של כל מתאמן ומתאמנת (אשר נקראים באייקידו: “אייקידוקא“).

בתיאוריה, הדרך הכי מהירה לקבל חגורה שחורה היא ללמוד אצל מורה או מועדון אייקידו אשר מקיים שיעורים בכל יום, ואז להתאמן כל יום ואפילו פעמיים ביום אם אפשר.
ביפן יש גם אפשרות להיות “אוצ’י דשי” – תלמיד אשר גר לעתים בדוג’ו, אחראי על טיפוח הדוג’ו וניקיונו, ומשתתף בכל השיעורים.

יש כמות יפה של מורים ישראלים לאייקידו אשר נסעו ליפן על מנת לקבל הכשרה אינטנסיבית של אייקידו במשך כמה שנים רצופות, שם יכלו להתאמן פעמיים או שלוש בכל יום ויום באייקידו, וכך, השיגו ידע ויכולת רבה בזמן “קצר” יחסית (של כמה וכמה שנים).

 

מורים ישראלים לאייקידו שלמדו ביפן:

+ ירון הררי, בילה 15 שנים ביפן ולמד אייקידו קרבי עתיק כפי שנשמרה במשפחת שומרי הראש של הקיסרים היפנים: אייקי-ג’יטסו וכלי נשק רבים. כיום הוא מלמד בכפר סבא, עמק יזרעאל, בנימינה ועוד.
+ זאב ארליך, למד אייקידו ביפן במשך שש שנים ואחרי כן פתח את הדוג’ו לאייקידו ברחובות. בעבר לימד גם חרב קטאנה (איאיידו), כיום מלמד רק אייקידו.
+ מיילס קסלר, בילה שמונה שנים ביפן בלימודי אייקידו וכיום מלמד אייקידו בדרום תל אביב.
+ לוצ’יאן דולינגר, למד אייקידו ביפן ומלמד כיום באיזור חיפה, מהמורים הוותיקים והבכירים בארץ.
+ ענתי מירון, למדה אייקידו בטוקיו במשך 11 שנים וכיום מלמדת אייקידו ביודפת.
+ שלמה דוד, למד קורינדו-אייקידו ביפן במשך חמש שנים וכיום מלמד בראשון לציון. מבכירי המורים בישראל לג’ודו, קראטה ואייקידו.

 

ריתוק באייקידו - טכניקת הגנה עצמית

 

מקור השם אייקידו

או סנסאי למד במקור את שיטת הלחימה היפנית העתיקה הנקראת “דאיטו ריו“, אצל מורה יפני בשם טקדה סוקקו.

בין השנים 1920-1930 לימד או סנסאי את אומנות הג’וג’יטסו דאיטו ריו כפי שלמד. יש האומרים שהתלמידים של או סנסאי מתקופה זו וממשיכי דרכם הם יותר אגרסיביים מאשר מה שלימד או סנסאי בהמשך – ומהם יצאו כמה סגנונות אייקידו, כגון אייקידו יושינקאן, שודוקאן אייקידו ואחרים.

בעקבות מספר חוויות רוחניות עמוקות דיווח או סנסאי כי הוא שינה את הבנתו על אומנויות הלחימה, דרך הלוחם והעולם.

החוויה הראשונה התרחשה בשנת 1925 כאשר התגונן מתקיפה של קצין בצבא היפני שתקף אותו עם חרב עץ (בוקן), או סנסאי התחמק ממנו בהצלחה ללא פגיעה בקצין.

בשנת 1942, בזמן מלחמת העולם השניה, אמר או-סנסיי:

“דרכו של הלוחם הובנה לא נכון. זה לא אמצעי להרוג ולהרוס אחרים. אלה שמבקשים להתחרות ולהראות את עליונותם אחד על השני עושים טעות איומה. לרסק, לפצוע או להרוס זה הדבר הגרוע ביותר שבן אדם יכול לעשות. הדרך האמיתית של לוחם היא למנוע טבח או פגיעה – זוהי אמנות השלום, כוחה של האהבה.”

 

עם השינויים שערך באומנות שלימד,
קרא או סנסאי אואשיבה, לאומנות הלחימה שהוא לימד במספר שמות שונים במהלך השנים:
– אייקי-ג’יטסו
– אייקי-בודו

בשנת 1942, עם הצטרפותו לארגון לקידום אומנויות הלחימה היפניות Dai Nippon Butoku Kai, הוא קיבל את השם AIKIDO (אייקידו) – מונח זה למעשה היה המצאה של מורה אחר לאומנויות לחימה בשם מינורו היראי (Minoru Hirai), אשר למד שיטות לחימה רבות ופיתח מערכת לחימה משלו, אותה לימד. וכאשר הוא פגש את או-סנסיי אואשיבה, השניים הפכו לידידים והוא גילה שלשניהם תובנות דומות על אומנות לחימה והגנה עצמית, ושניהם ביצעו שינויים דומים במה שהם לימדו כגון דגש על תנועות מעגליות ועוד.

מינורו היראי קרא לשיטה שלו קורינדו אייקידו, זוהי שיטה המכילה מספר עקרונות דומים לאייקידו של מוריהיי אואשיבה אך היא למעשה שיטת לחימה נפרדת הכוללת מספר רב של כלי נשק יפנים מסורתיים וטכניקות שונות. ניתן ללמוד קורינדו אייקידו בישראל אצל סנסיי שלמה דוד ותלמידיו.

ניקיו - טכניקה הגנה עצמית אייקידו


מה פירוש שם אומנות הלחימה “אייקידו”?

הביטוי “אייקידו” יכול להתפרש כ- “דרך ההרמוניה”.

“קי” – הוא כוח החיים או הנשימה. קי נמצא במרכז, אולי בלב של האייקידו – גם בתיאוריה וגם במילה.
כאשר שם השיטה מחולק להברות הוא נקרא איי-קי-דו.

AI = הרמוניה / חיבור
KI = רוח / אנרגיה
DO = דרך / נתיב

 

לחצו כאן עבור שיעורי אייקידו למתחילים

אייקידו למתחילים – למה לצפות?

שיעורי אייקידו מתחילים תמיד בקידה, התלמידים יושבים בשורה בישיבת סייזה מסורתית (על הברכיים).

המורה (הסנסאיי) נכנס/ת וקד קידה ל-shomen (איזור בו בדרך כלל יש תמונה של מייסד האייקידו ומורים של המורה עימו אתם מתאמנים).

לאחר מכן המורה מתיישב מול התלמידים במרחק של כמה מטרים, ואז כל התלמידים קדים יחדיו למורה והמורה קד גם כן לכיוון התלמידים בברכת “אוניגאי שימאס” – שמשמעותה “הבא נלמד יחד“.

סייזה - קידה אייקידו

לאחר מכן מתבצע חימום של כל המפרקים והגוף, ולאחריו תרגול גלגולים קדימה ואחורה. אם אינכם יודעים להתגלגל, אל תדאגו! שיעורי אייקידו למתחילים הם המקום המתאים ללמוד להתגלגל כמו שצריך, בבטיחות ובקלות.

מומלץ להגיע בבגדים נוחים וגמישים. באימוני אייקידו (כמרבית אומנויות הלחימה) אין להתאמן עם תכשיטים על הגוף.

 

איך נראים אימוני אייקידו…

אומנות האייקידו מתורגלת לרוב עם בן זוג, בתרחישים בהם אחד המתאמנים מתפקד כתוקף (באנגלית Uke, בעברית: אוּקֶה) והאדם השני מתרגל טכניקות אייקידו הגנתיות במענה להתקפה (באנגלית Tori, בעברית: טוֹרי).

מרבית מהטכניקות כוללות בריחי מפרקים המאפשרים להעביר את התוקף למצב בו ניתן להחזיקו או לרתקו. טכניקות אחרות באייקידו כוללות הטלה של בן הזוג.

סייזה אייקידו ישיבה יפנית
נהוג להקדיש זמן עבור תלמידים החדשים לעולם האייקידו ללמידה כיצד ליפול ולהתגלגל בבטחה, כיוון שבמהלך אימוני אייקידו הם צפויים להתגלגל מאות או אלפי פעמים, נפילה נכונה היא מרכיב בסיסי בתירגול אייקידו.

התנועות הבסיסיות באייקידו הן מעגליות. אנשי אייקידו מנסים להתמזג בהרמוניה עם ההתקפה שמגיעה לעברם ולא להתנגש בה אלא להמיר את האנרגיה של אותה התקפה בתנועה מעגלית עם שימוש בטכניקה שבסופו של דבר הופכת את התוקף או התוקפים לחסרי אונים ובשליטת המותקף.

הטכניקות של אייקידו יכולות מאוד הרסניות, כך שאם מתרגלי אייקידו לא ייזרמו בהרמוניה עם התנועות שלהם באיכות המזכירה ריקוד זוגי לעתים, יכולה בקלות להיגרם פציעה. כך שתלמידים מגלים מהר מאוד שהכוח של אייקידו לא מגיע מכוח השריר, אלא מתזמון ושליטה.

התנועות באייקידו שומרות על מרכז יציב ובו זמנית מבצעים תנועות מסתובבות, ומעגליות המשמשות להתמזגות, שליטה והתגברות על יריבים. עקרון זה של תנועה מאפשר לאייקידוקא להגן על עצמו מפני יריב גדול וחזק יותר.

 

איפה אפשר לרכוש ציוד לאימוני אייקידו?

לרכישת חרב בוקן לאימוני חרב באייקידו, לחצו כאן

לרכישת סכין עץ טנטו לאימוני הגנה עצמית באייקידו, לחצו כאן

לרכישת חרבות יפניות (קטאנה ואחרות), לחצו כאן

 

אייקידו – למי זה מתאים?

אייקידו היא אומנות לחימה מעולה מעולה עבור נשים!

לא רק שאייקידו היא אומנות לחימה עם מספרים מאוד גבוהים של המין הנשי, יש כמות יפה של מאמנות נשים ואפשר להתאמן בקבוצות מעורבות גברים-נשים או אפילו למצוא קבוצות לנשים בלבד — לחצו כאן לצפיה בכל המאמנות נשים לאומנויות לחימה ברחבי הארץ 

אייקידו לנשים

 

חוג אייקידו לילדים היא דרך מעולה ללמוד ערכים יפנים, הגנה עצמית, כבוד רב לזולת, ושיתוף פעולה.

אייקידו לילדים

 

אייקידו למבוגרים היא אפשרות מעולה. בקבוצות אייקידו רבים תוכלו לראות מתאמנים בגילאים 50+, 60+ ומעלה, אשר מתאמנים בשמחה ונהנים…

אייקידו-למבוגרים

 

מפורסמים (סלבריטי) המתאמנים באייקידו

  • סטיבן סיגל – כוכב סרטי האקשן משנות ה-90, מחזיק בחגורה שחורה בשלל שיטות יפניות. אומנות הלחימה בעבורה הוא הכי ידוע היא אייקידו. בכל סרטיו של סטיבן סיגל אפשר לראות טכניקות אייקידו רבות **צפו בסרטון**
  • שון קונרי – כוכב סרטי ג’יימס בונד הראשונים מחזיק בחגורה שחורה שניה (נידאן, דאן 2) באייקידו
  • ג’רי סיינפלד – השחקן/קומיקאי המפורסם אמר שהוא התאמן באייקידו וממליץ לכל מי ששוקל להתחתן לעשות זאת גם כן
  • ג’ואן באאז – זמרת הפולק הוותיקה מחזיקה בדרגת דאן 2 – חגורה שחורה שניה באייקידו

אייקידו – סיכום מהיר

האלמנט המרכזי אליו שואפים באייקידו כיום, כפי שלימד יוצר השיטה O’sensei – אוסנסיי מוֹרִיהֶיי אוּאֶשִיבָּה הוא ניטרול מבלי להשתמש בכוח.

באייקידו מגוון רחב של טכניקות הגנה עצמית, בעיקרן בריחים, הטלות ונעילות. אייקידו כולל גם למידה ושימוש בכלי נשק מסורתיים כמו מקל – ג’ו, וחרב עץ – בוקן, והתמודדות עם נשקים.

מתרגל האייקידו נקרא: “אייקידוקא”.

למעט מקרים חריגים מאוד, באייקידו אין תחרויות או טורנירים.

 

מונחי בסיס באייקידו


טכניקות אייקידו בסיסיות:

איקייו (ikkyo) – טכניקה ראשונה להגנה עצמית הנלמדת באייקידו
ניקיו (Nikyo) – טכניקה שניה להגנה עצמית הנלמדת באייקידו
סאנקיו (Sankyo) – טכניקה שלישית להגנה עצמית הנלמדת באייקידו
יונקיו (Yonkyo) – טכניקה רביעית להגנה עצמית הנלמדת באייקידו
גוקיו (Gokyo) – טכניקה חמישית להגנה עצמית הנלמדת באייקידו

הטלות בסיסיות באייקידו:

שיהו נאגה (Shiho Nage) – הטלה לארבעה כיוונים
אירימי נאגה (Irimi Nage)
קוקיו נאגה (Kokyu Nage)
קושי נאגה (Koshi Nage)

 

קישורים רלוונטים:
+ תמונות אייקידו
+ איך מקפלים האקמה
+ חרב קטאנה
+ כלי נשק באומנויות לחימה
+ סרטוני אייקידו

 

הביטוי ביפניתבכתב באנגליתפירוש בעברית
סנסיי / סנסאיSenseiמורה
שיהאןShihanמורה בכיר
סמפאיSampaiתלמיד בכיר
דוג'וDojoבית ספר / המקום בו לומדים אומנות לחימה
קאטהKataרצף תנועות (עם/בלי נשק)
סייזהSeizaישיבה יפנית מסורתית, בשימוש באומנויות לחימה יפניות
מיגיMigiצד ימין
הידאריHidariצד שמאל
אושירוUshiroאחורה
יוקוYokoצד / אופקי
וואזהWazaטכניקה
הג'ימהHajimeלהתחיל
יאמהYameלעצור
האיHaiכן
ג'וטסוJutsuטכניקה/אומנות קרב
דוDoדרך
קיאייKiaiהקול שמלווה תנועה ("צעקה")
ספירה בסיסית ביפנית:
איקי / איץ'Iky / Itchאחד
ניNiשתיים
סאןSanשלוש
יוןYonארבע
גוGoחמש
שמות החגורות השחורות:
קיוKyuדרגת טרום-חגורה שחורה
שודאןShodanחגורה שחורה ראשונה
נידאןNidanחגורה שחורה שניה
סאנדןSandanחגורה שחורה שלישית
יונדאןYondanחגורה שחורה רביעית
גודאןGodanחגורה שחורה חמישית
רוקודאןRokudanחגורה שחורה שישית
קוריוKoryuסגנון ישן (כפי שלימדו בעבר), עד שנת 1868
גֶנדַאי בוּדוGendai budōסגנון חדש, כפי שלימדו אחרי שנת 1868 (“מודרני”)
דומו אריגטוDomo Arigatoתודה רבה
דומו אריגטו גוזיימסטהDomo Arigato-Gozaimashita תודה רבה "גדולה"
או-ני-גאי שימאסOnegaishimasuהזמנה/בקשה ללמוד ולתרגל יחד
ג'ודוקאJudokaמתאמן ג'ודו
קרטהקאKaratekaמתאמן קרטה
קנדוקהKendokaמתאמן קנדו
אייקידוקאAikidokaמתאמן אייקידו
ראנשיRenshiדרגת הוראה בכירה
קיושיKyoshiדרגת הוראה בכירה
האנשיHanshiדרגת הוראה בכירה
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
מומלצים